Moeder geeft kind borstvoeding

Het is fijn om tijdens het geven van borstvoeding een houding te hebben die voor zowel jezelf als je baby comfortabel is. Een goede houding tijdens het geven van borstvoeding helpt om je kindje goed aan te leggen. De eerste paar keer zal een borstvoeding meestal niet zo lang duren (ongeveer 15 minuten), later kunnen de voedingen langer duren. Toch is het belangrijk om altijd een goede houding te hebben. Waarom? Omdat je dan optimaal ontspannen borstvoeding kunt geven. Wanneer je ontspannen bent, zal de borstvoeding beter lopen. In dit blog geef ik je eerst tips over je eigen houding tijdens het voeden. Daarna kijken we naar de houding van je baby.

De houding van de moeder tijdens het voeden

Het allerbelangrijkste is een houding te hebben waarbij jij jezelf goed voelt. Wanneer je niet lekker zit, kun je ook niet goed gaan voeden. Tijdens een borstvoedingscursus zeg ik meestal: ‘Neem een houding, die je als het nodig is een uur kunt volhouden. Dan zit je goed.’

Het maakt ook niet uit of de houding zittend of liggend is. Waar je wel aan moet denken is dat je goed kunt zien hoe je baby bij je drinkt. Het gaat er omdat je baby namelijk op de juiste manier bij je drinkt. Alleen wanneer je baby goed is aangelegd krijgt hij melk uit je borst. In dit artikel kun je lezen hoe je je baby goed aanlegt.

De houding van je baby tijdens de borstvoeding

Wanneer je zelf goed zit of ligt kun je je baby bij je in de armen nemen. Draai zijn buikje naar jouw lichaam toe en zorg ervoor dat zijn hoofdje voor de tepel ligt. Daarna breng je je baby rustig naar je borst toe. Ik legde haar hoofdje in mijn elleboog, zodat haar hoofd goed ondersteund wordt. Ook zorgde ik ervoor dat mijn kindje en ik altijd buik tegen buik lagen. Zo lag zij optimaal prettig en kon zich volledig concentreren op het drinken.

Eigen ervaring bij het geven van borstvoeding

Zelf vond ik zittend voeden, zoals op de afbeelding heel fijn, omdat ik dan het beste kon zien hoe mijn baby dronk. Vaak zette ik wat kussens in mijn rug voor nog meer comfort. Tijdens voedingen overdag nam ik vaak een kopje koffie, thee of een glas water.

‘s Nachts zat ik ook meestal tijdens de voedingen, alleen als ik heel moe was lag ik terwijl mijn kindje bij mij dronk. Ook deed ik ‘s nachts een klein lampje aan tijdens het voeden. De rust van de nachten, bijna iedereen die slaapt, terwijl mijn kindje bij mij dronk, mijn man naast ons sliep, vond ik heel mooie momenten.

Ik hoop dat jullie ook genieten van de borstvoeding.

Wil je meer lezen over hoe je op een ontspannen manier borstvoeding geeft, dan is er het boek Borstvoeding doe je zo.

Ben je zwanger en wil je je goed voorbereiden op het geven van borstvoeding, dan zijn er borstvoedingscursussen. Je kunt er hier  meer over lezen en je direct inschrijven.