Moeder geeft kind borstvoeding

Waarom borstvoeding?

Borstvoeding is voeding die optimaal is afgestemd op de behoeften van jouw baby. Daarbij past de samenstelling van de melk zich aan de leeftijd van je kindje aan. Is je baby te vroeg geboren dan bevat je melk andere bestanddelen, dan wanneer je kindje op tijd is geboren. Heb je zelf griep, dan bevat je melk stofjes die je kindje beschermen tegen ziek worden. Kortom: je hoeft echt nooit na te denken over wat voor voeding je aan je baby geeft. Je eigen moedermelk is perfect afgestemd op jouw baby. Maar er is meer. Moedermelk heeft voordelen voor zowel je baby als voor jezelf.

Voordelen van borstvoeding voor je baby

In moedermelk zitten stoffen die je baby beschermen tegen ziekten zoals oorontstekingen, misselijkheid en diarree. Daarbij neemt de kans op wiegendood af wanneer kinderen borstvoeding krijgen. Er zijn ook gezondheidsvoordelen op de lange termijn. Ik noem er een paar. Een kindje dat borstvoeding krijg heeft:

  • minder kans op astma en eczeem;
  • een lager risico op obesitas;
  • een lager risico op een hoge bloeddruk en
  • minder kans op hart- en vaatziekten.

Voordelen van borstvoeding voor de moeder

Voor moeders zelf is het ook goed om borstvoeding te geven. Borstvoeding geven vermindert onder andere de kans op eierstokkanker en baarmoederkanker. Tevens helpt het geven van borstvoeding je om eerder op gewicht te komen.

Daarbij komen de voordelen van borstvoeding in deze corona-tijd. Zo bevat de moedermelk van vrouwen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt, antistoffen tegen het coronavirus.

Op grond van deze gezondheidsvoordelen wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie en kinderartsen aanbevolen om alle baby’s borstvoeding te geven. Wist je dat je kindje zelfs nog borstvoeding kan drinken terwijl hij al geen luiers meer gebruikt?

Naast alle gezondheid voordelen draagt het geven van borstvoeding bij aan een goede hechting van je kind.

Wil je borstvoeding geven? Dat kan.

Er zijn boeken en borstvoedingscursussen om je hierbij te helpen.

Ben je bevallen en heb je hulp nodig bij de borstvoeding? Ook dat kan.