De eerste hapjes van je baby

Vanaf zes maanden beginnen met de eerste hapjes van je baby

De eerste zes maanden zal je baby alleen melk drinken. Daarna zal je baby geleidelijk ook vast voedsel gaan eten. Er zijn ouders die eerder beginnen met de eerste hapjes. Zo rond de 4 maanden. Andere ouders hebben een baby die voordat hij 7 maanden oud is, nog niks wil weten van ander voedsel dan (moeder-)melk. Zelf ben ik begonnen met het aanbieden van vast voedsel toen mijn kindjes ongeveer 6 maanden oud waren.

Deze leeftijd wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden.

De reden is dat borstvoeding, de eerste zes maanden alle voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft. Bovendien geef je door alleen moedermelk te geven, de darmen van je baby de kans om optimaal te rijpen. Met zes maanden kunnen de darmen van je kindje praktisch alles aan en kun je veilig alle soorten eten aan je kindje geven. Maar wat kun je nou aan je baby geven? Laten we eerst een kijken wat er op het menu staat van baby’s verspreid over de wereld.

Wereldwijd

Over heel de wereld wordt verschillend gegeten. Ook wordt er anders gedacht over wat je als eerste voedsel aan je kind mag geven. Een Chinese vriendin van mij gaf haar kinderen altijd rijstepap. Dat is rijst lang (een uur) gekookt in vers getrokken bouillon. De rijst wordt heel zacht. Baby’s vinden deze smeuïge rijst heel erg lekker.

Italiaanse kennissen gaven hun baby’s hetzelfde eten als zij zelf aten, wel fijn gemaakt voor hun kleintje. En zo zijn er nog veel meer verschillende gerechten om aan je baby te geven als eerste hapjes. In Frankrijk ging het een beetje zo als in Italië.

Franse eetcultuur

De Franse staan bekend om hun eetcultuur. Deze naam hebben de Fransen niet alleen gekregen omdat zij zulk lekker eten hebben, maar ook omdat de meeste mensen tijd maken om de maaltijden voor te bereiden. De maaltijden, zelfs voor de kinderen zijn echt altijd lekker.

Wat daarbij ook op valt: baby’s leren vanaf de eerste hapjes hetzelfde te eten als hun ouders. Als de ouders later eten dan de kinderen, dan krijgen de kinderen alvast het eten, wat later de ouders eten. Het idee van een kindermenu kennen ze daar helemaal niet. Want je laat je kind toch niet minder lekker eten dan jijzelf als volwassene?

Er wordt niet gewerkt met voedingsschema’s of andere richtlijnen. Het enige wat telt: als het maar lekker is voor je kindje.

Ook op het kinderdagverblijf wordt er gezamenlijk door alle kindjes netjes een drie-gangen-menu gegeten aan tafel.

Op de afbeelding bij dit blog zie je kindjes (de warme maaltijd) eten in een kinderdagverblijf.

Wanneer je kindje ongeveer een jaar is zal hij alles eten met plezier.

In dit blog staat hoe je kindje leert eten.

Eet smakelijk!

Wil je meer tips hoe je je kindje kunt leren eten? In het boek Borstvoeding doe je zo staat in hoofdstuk 5 nog veel meer!