Baby lacht na een borstvoeding

Hoe krijgt je baby melk uit je borst?

Het goed aanleggen van je baby betekent dat je baby op de juiste manier melk uit je borst krijgt. Wanneer je kindje goed is aangelegd is de kans dat de borstvoeding lukt heel erg groot. Je kunt wel zeggen, dat het goed aanleggen van je kindje de basis is van de borstvoeding.

Hoe leg je je baby goed aan.

Je baby moet niet alleen het puntje van je tepel in zijn mond nemen, maar juist ook een deel van het tepelhof daarom heen. De reden hiervoor is dat de melk niet komt uit het puntje, maar uit melkkanalen in je tepelhof. Zou je baby alleen het puntje van je tepel in zijn mond nemen, dan krijgt hij helemaal geen melk. Het kan wel zijn dat je kindje stil is, maar dit komt omdat hij gekalmeerd wordt, doordat hij bij je in de armen ligt en sabbelt. Je zou je kindje, net zo goed een speentje kunnen geven. Je wilt juist dat je kindje melk krijgt uit je borst.

De melkkanalen in je borst worden gestimuleerd wanneer je kindje goed drinkt. Hoe zorg je er voor dat je kindje dan goed drinkt?

Dit lukt het makkelijkst wanneer je baby zijn mondje wijd open doet voordat hij begint met drinken. Hij zal zijn mondje vanzelf wijd openen, wanneer je hem rustig naar je borst brengt. Hij ruikt jou en zal instinctief zijn mondje openen.

Hoe weet je dat je kindje goed drinkt?

Wanneer je kindje goed drinkt zie je hem de echte slik- en drinkbewegingen maken. Zie je hem sabbelen, dan weet je dat hij niet drinkt, maar sabbelt. Met sabbelen krijgt je kindje geen melk binnen.

Heb je het idee dat hij niet drinkt, maar sabbelt, haal hem dan voorzichtig van de borst, door eerst je pink in zijn mond te stoppen. Je moet nooit je kindje, zomaar van de borst halen. Bij elke voeding, zuigt hij zich vacuüm. Zou je je baby zo maar van de borst ‘trekken’, dan beschadig je je tepel op de lange termijn. Wanneer je je pink in zijn mondje stopt, zal hij zijn mond openen en de borst loslaten. Daarna kun je hem nog een keer aan de borst leggen. Soms moet je hem een paar keer helpen totdat hij goed drinkt.
Weet je niet zeker of je kindje wel goed drinkt, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Beter een keer te veel dan te weinig hulp vragen. De kraamverzorgende kan je vaak goed helpen. Maar er zijn meer mensen die je kunnen ondersteunen. Bij veel kraamzorgorganisaties en ziekenhuizen werken ook lactatiekundigen (deskundigen op het gebied van de borstvoeding) zij kunnen je ook helpen. Woon je in de buurt van Enschede, dan help ik je graag verder.

Ben je zwanger of net bevallen dan kan een a course about breastfeeding. net zijn wat je nodig hebt om met plezier borstvoeding te geven. Het onderwerp: het goed aanleggen van je baby wordt tijdens de cursus uitgebreid besproken.

Wanneer je het fijn vindt om het boek te lezen dan kun je het this. bestellen. Je vindt in dit boek naast informatie over het aanleggen van je kind ook nog veel meer informatie om succesvol borstvoeding te geven.

Als je kindje goed drinkt is het belangrijk dat hij lang genoeg drinkt om alle melk te kunnen drinken waar hij behoefte aan heeft. In dit artikel lees je meer over hoe lang een borstvoeding duurt.